Maja Martina Merljak o tibetančkih

Napisal/a dne 25. aprila 2016 Uncategorized

maja_martina_merljakMaja Martina Merljak je čudovita, vesela, pozitivna, ustvarjala in odprta oseba. Pogovor z njo je zabava in biti v njeni bližini je privilegij. V družbi se nalezeš njene igrivosti in odkritosrčnosti. Je odlična igralka, ki ustvarja na slovenskih gledaliških odrih, v filmskih in tv produkcijah in trenerka javnega nastopanja v Šoli za javno nastopanje Povej naGlas.

Maja, slišim da vsako jutro delate tibetančke – 5 tibetanskih vaj. Kdo vas je navdušil za to?

Tibetanske vaje sem začela delat v srednji šoli, ne spomnim se natančno kdaj in zaradi koga se je ta ljubezen sploh zgodila, vem pa, da se je pravo navdušenje v meni prebudilo na akademiji, ko sem se jih pri prof. Zgončevi naučila delat pravilno.

Kaj vam pomeni ta vadba in kaj prinaša v vaš vsakdan?

Pomeni mi jutranji ritual. Ritual, ki me prijetno zaziblje v nov dan. Nežno, nevsiljivo prebudi moje telo. In ko rečem zaziblje, tudi mislim zaziblje. Pazim namreč, da delam vaje z zavedanjem na krožnico (rep-vrh), ki jo moje telo imaginarno riše med vsako vajo, s katerim skrbim za to, da moje telo vedno ostaja v pravilnem gibanju, da ni nepotrebnih premorov, ampak do se do konca zadnje ponovitve krog nemoteno vrti. To kroženje me zaziblje v neke vrste trans, meditacijo za miren začetek dneva.

Vaje se delajo po priporočilu in navodilih. Ampak vsak v njih vnese nekaj svojih elementov. Kateri je vaš, kaj posebnega vi v rutini vaj naredite drugače?

Kot sem rekla, delam jih tako, kot nas je naučila mojstrica za gib (in še marsikaj) prof. Zgončeva. Svojih dodatkov mislim, da nimam, morda le to, da jih jaz za razliko od kar nekaj ljudi, ki jih poznam, delam zelo počasi, skladno s popolnoma umirjenim dihanjem s prepono, seveda. Pazim na to, da niti en sam trenutek diha ne zadržujem. Zelo pomembna je pretočnost pri tibetančkih. In pomembno je vedeti, da to niso vaje za moč ali za hujšanje ali za “pumpanje mišic”, ampak vaje za vitalnost telesa in duha. Zato se jim pa tudi reče vrelec mladosti.

Bi vadbo komu priporočili?

Seveda, vsem! Izgovorov ni.