4. vaja: dvig trupa – VODA

V tej vaji krepite hrbtne, medvretenčne in zadnjične mišice ter večate gibljivost ramenskega obroča. Poveča prožnost do življenjskih izzivov, hkrati učinkovito krepi medvretenčne mišice. Z njo bolečine v hrbtenici postanejo preteklost.

Kako?

  • Sedete se in iztegnete noge v širini kolkov, nožni prsti vlečejo proti stropu, hrbtenica je ravna, roke so ob telesu in oprte ob podlago pri kolčnem sklepu.
  • Prsti so usmerjeni naprej, zapestji sta v liniji ramen.
  • V začetnem položaju glavo z izdihom potisnete proti prsnemu košu. Ob vdihu glavo nagibate nazaj, pri tem dvigujete trup do vodoravne pozicije t.i. most. Stopala ostajajo na istem mestu, kolena vzporedna. Za trenutek zadržite dih.
  • Med izdihom se vračate v sedeči položaj. Pri tem težo telesa tik pred tlemi za trenutek zadržite in šele nato zadnjico spustite na tla.
  • Z dvakrat ponovljenim upogibom telesa proti prstom na nogi izdihate preostali zrak. Vajo ponovite.

Pozitivni učinki:

  • krepi stabilnost in uravnoteženost,
  • poživlja delovanje hormonskih žlez, prekrvavitev in limfni sistem,
  • krepi roke, zapestja, ramena, in spodnji del telesa.

Najpogostejše težave:

Vaja je nekoliko bolj zahtevna, predvsem za tiste, ki imajo šibkejši zapestni sklep, nekaj preveč kilogramov ali težave z ravnotežjem in gibljivostjo. Zato si nehote pri izvedbi pomagajo z nihanjem. S tem nekontrolirano vodijo svoje telo in lahko tudi padejo iz ravnotežja.

Pomembno je, da telo raje počasi vodite do končnega položaja, četudi ni popoln, kot da s pospeškom dosežete končno izvedeno vajo.

Prav tako 4. vaja zahteva tudi delo rok in stranskih trebušnih mišic. Če iz mosta zletite v sedeč položaj, jih prikrajšate za delo. Ko se vračate iz položaja, zadržite zadnjico za trenutek v zraku in jo potem počasi spustite na tla.

Malo ljudi ve, da lahko to vajo izkoristi tudi za ojačitev zrahljanih medvretenčnih mišic, ki pomagajo nositi hrbtenico.

Ta drugi del v knjigi ni prikazan in je plod izkušenj priznanega terapevta, ki delati tibetanski tretma kot obliko terapije in tudi sam dela vaje 25 let. Priporoča jih svojim klientom in skozi številne primere se je pokazalo, da dodatna dva raztegneta hrbtne in medvretenčne mišice ter jih krepita.

Posebno hvaležni boste za to vajo vsi, ki imate težave s hrbtenico ali veliko sedite. Če ne delati drugih vaj, lahko naredite tudi samo to.

Video:

https://youtu.be/HT8QweadXM0?t=33m5s

natisni