10 najpogostejših napak

Tibetanske vaje so bile zahodnemu svetu prvič predstavljene v knjigi Vrelec mladosti. Z redno vadbo in 21 ponovitvami dnevno obljubljajo vitalnost in mladost tudi v poznejših letih.

So priljubljena oblika jutranje vadbe. Mnogi, ki jih prakticirajo, so zadovoljni z učinki.

Skozi izkušnje priznanega terapevta tibetanskega tretmaja, ki je spremljal odzive svojih klientov, skozi osebne izkušnje preko pogovorov z ljudmi, ki vaje delajo in glede na življenjski slog sodobnega zahodnega človeka, so se skozi čas vaje dopolnjevale in prilagajale.

Preverite svojo vadbo, izboljšajte učinke in preprečite nezaželene posledice nepravilno izvedenih vaj.

1. Jezik ob nebo
Jezik ni rahlo pritisnjen ob nebo. S tem je onemogočen pravilen pretok energije po telesu.
Jezik imejte za zobmi ves čas vadbe, od prve do zadnje vaje.

2. Vrtenjeee – vrtoglavica
Pri 1. vaji (vrtenje) niste izbrali točke za fiksiranje pogleda. Zaradi tega prihaja do vrtenja v glavi in slabosti. S tem tudi prestopate iz prvotnega mesta stojišča in telo začne krožiti po prostoru. Umirite se, nismo na „ringlšpilu“.

3. Varujte svoj križ
Pri 2. vaji (dvigovanje nog) dvigujete tudi križ. Upogibanje lahko povzroči resne poškodbe. Stisnite trebušne mišice in učvrstite položaj križa, ki se ne sme dvigovati. Zelo vam bo hvaležen.

4. Dihanje “kar tako”
Dihanje včasih postane neritmično in nekontrolirano. Tako zrak in energija ne prihajata pravilno v telo. Vdih in izdih pri vseh vajah je skozi nos.

5. Položaj prstov
Pri 2. vaji (dvigovanje nog) držite „špičke“ in s tem ne raztegnete mišic na zadnji strani nog. Pokrčite prste in raztegnite že tako zategle mišice.

6. Lomljenje hrbtenice
Pri 3. vaji (klečanje) ste premalo pozorni in se preveč nagibate nazaj. S tem škodujete svoji hrbtenici in zaradi tega prihaja do bolečin, zaradi katerih številni nehajo izvajati vaje. Namen te vaje je odpreti prsni koš, predel grla, raztegniti vratni predel in ramenski obroč. Hrbtenico pustite pri miru in raje bodite »dila« kot »guma«.

7. Trden most
Pri 4. vaji (most) si pri izvedbi pomagate z nihanjem. S tem nekontrolirano vodite svoje telo in lahko padete iz ravnotežja. Telo raje počasi vodite do končnega položaja, četudi ni popoln, kot da s pospeškom dosežete končno izvedeno vajo.

8. Strmoglavljenje
4. vaja (most) zahteva tudi delo rok in stranskih trebušnih mišic. Če iz mosta zletite v sedeč položaj, jih prikrajšate za delo. Ko se vračate iz položaja, zadržite ritko v zraku in jo potem počasi spustite na tla.

9. Dodatek za medvretenčne mišice
Malo ljudi ve, da lahko 4. vajo (most), izkoristi za ojačitev zrahljanih medvretenčnih mišic, ki pomagajo nositi hrbtenico. Iz sedečega položaja s ponavljajočim dvojnim izdihom in gibom naprej raztegnete hrbtne in medvretenčne mišice ter jih krepite. Posebno hvaležne vam bodo, če imate teža s hrbtenico ali veliko sedite.

10. Ponavljanje 21x / 7 / 365
Tibetanske vaje so tako učinkovite, da se človek hitro dobro počuti in ne čuti več potrebe, da bi jih delal. 21 ponovitev vsak dan bo dobro počutje, vitalnost in zdravje ohranjalo do mere, ki presega vaša pričakovanja. Vadite vsak dan.

Izgovor si privoščite lahko enkrat na teden, več pa ni potrebno, ok? 😉